Od dłuższego już czasu toczy się spór na temat tego, czy ziemniaki mają korzystne czy też negatywne działanie na zdrowie. Jest to najbardziej popularne warzywo w naszym kraju, które po pojawieniu się na talerzach za Jana Sobieskiego, przyćmiło swoim smakiem pozostałe znane warzywa. Najgorsze co możemy zrobić to połączyć ze sobą w jednym posiłku białko ze skrobią, czyli ziemniaki i mięso zwierzęce. Takie zestawienie bardzo źle wpływa na zdrowie. Same zaś ziemniaki są odżywcze i zawierają dużo witaminy C. Ziemniaki są pożywne i łatwostrawne, ale wymagają gotowania, podczas którego ginie dużo cennych dla nas pierwiastków. Surowe i zielone ziemniaki zawierają solaninę, która działa toksycznie na zdrowie. Spożywanie takich ziemniaków może być równoznaczne z zatruciem. Aby zdrowie pozostało bezpieczne, należy obrywać wyrastające z bulw pędy. Jest to warzywo, które źle znosi przymrozki i pod wpływem niskich temperatur staje się gąbczaste i podatne na gnicie. Dlatego najlepiej nie przechowywać ich zbyt długo.