Okres przedwiośnia jest bardzo zdradliwy dla naszego zdrowia. Mocne słońce zachęca nas do zrzucenia ciepłych płaszczy i czapek, a powietrze nadal pozostaje chłodne. Najczęściej kończy się na przeziębieniu. Zima w Polsce jest zdecydowanie zbyt długa i przygnębiająca, dlatego nie ma się co dziwić, że chcemy ją jak najszybciej pożegnać i odłożyć zimowe ubrania na dno szafy.
Jeśli już się poważnie rozchorujemy i będziemy brać antybiotyki, nie zapominajmy o ich negatywnym wpływie na mikroflorę bakteryjną naszych jelit. Lekarze przepisujący leki często przypominają o dodatkowej osłonie jelit, jednak mało kto bierze to sobie do serca. Wynika to z tego, że tak naprawdę mało wiemy na temat.
Dlaczego probiotyki są tak ważne?
Probiotyki są żywymi kulturami bakterii, które stanowią naturalną mikroflorę jelitową. Poprawiają działanie enzymów trawiennych, kwasów żółciowych oraz kwasu żołądkowego. Są niezbędne do zachowania równowagi w organizmie. Pomagają zapobiegać wszelkim powikłaniom, czyli biegunkom i innym problemom związanych z rozstrojem pokarmowym, a do tego wzmacniają naszą odporność na tyle, że jesteśmy mniej podatni na wszelkie zakażenia (wirusowe albo bakteryjne).twaróg jest źródłem probiotyków
Co jest źródłem probiotyków?
Tych cennych kultur bakterii szukaj przede wszystkim w produktach mleczarskich. Największym ich źródłem są jogurty, kefiry, maślanki, serki twarogowe itp. Niektóre jogurty są specjalnie wzbogacane żywymi kulturami bakterii. Możemy też kupić gotowe preparaty w aptekach, w postaci kapsułek albo saszetek.